Månadsskiftet september/oktober bjöd på härlig värme och höstsol. Från Malmö gick färden till Köpenhamn och Margreteholms hamn även kallad Lynetten. Hamnen ligger på Amager söder om Köpenhamn men ändå på bekvämt promenadavstånd till centrum. Efter att ha rundat Saltholm och gått norr om den långa raden vindkraftverk styrdes kosan mot SV och jag var framme. Min plan var att om möjligt komma över en biljett till Operaen. Sådana kunde dock bara beställas via internet och det fungerade inte för mig just då. I stället blev höjdpunkten på seglatsen en spännande upptäcktsfärd och en fotosafari.
Rundvandring i hamnen och på Refshaleøn
Månadsskiftet september/oktober bjöd på härlig värme och höstsol. Från Malmö gick färden till Köpenhamn och Margreteholms hamn även kallad Lynetten. Hamnen ligger på Amager söder om Köpenhamn men ändå på bekvämt promenadavstånd till centrum. Efter att ha rundat Saltholm och gått norr om den långa raden vindkraftverk styrdes kosan mot SV och jag var framme. Min plan var att om möjligt komma över en biljett till Operaen. Sådana kunde dock bara beställas via internet och det fungerade inte för mig just då. I stället blev höjdpunkten på seglatsen en spännande upptäcktsfärd och en fotosafarinetten utgör en trivsam ganska grön oas mitt i ett industriområde. Hamnen ligger nära Refshaleøen som domineras av det gamla varvet Burmeister&Wain som står som en ikon över dansk industrihistoria. Den syns på långt håll från sundet. Mest känd i dag är den kanske för att Eurovison Song Contest hölls där 2014.
Rundvandring i byen
Så här kom min långa prommenad att bli i stora drag. Först genom grinden i hörnet av Lynettens hamn, sedan Refshalevej, Kongebrovej och Danneskiold-Samsøes Alle. Många gästande båtar lägger till i Christians havns kanal som jag sedan följde. Därefter över den starkt trafikerade Langebro och mindre gator till Kongens Nytorv. Den som inte vill gå kan ta bussen från Refshalevej ganska nära hamnen men då missar man att se vad jag såg och reflekterade över.
jakt efter operabiljetter gick jag först till det nya operahuset och därefter till det gamla vid Kongens Nytorv. Där skulle det finnas en manuell kassa men den var stängd. I stället blev det bilder från Köpenhamn ur ett turistiskt perspektiv. I Köpenhamn har jag varit ett otal gånger men då mest i den norra delen. Christianhavns enormt vackra grönområden i söder hade varit en vit fläck på kartan för mig tidigare.
Biljettkontoret var stängt i på det gamle Kongelige Teater så det blev att promenera hem. Först en turistsväng i Nyhavn och sedan i det fantastiska parkområdet jag inte sett tidigare i bydelen Christianshavn. Bydelen består till största delen av Christiania som en gång i tiden byggdes som försvarsanläggning. Först fick jag emellertid en ”fika” med te och äppelkaka för DKK 15 på ett hus som nog bara var till för dem som bodde i kvarteret. Någon håller på att ordna en fest och det bedrivs mycket ungdomsverksamhet förstår jag. Några kommer in och får en bunt av tidningen ”Hus forbi”, de hemlösas tidning. De flotta caféerna verkar i jämförelse tråkiga.rundvandring i hamnen
Taggat till tusen
Alldeles i kanten av Christiania träffade jag på ett konstgalleri med gratis inträde. Jag är den enda besökaren och lite kusligt känns det. Titta får ni se!
Christiania – Ett socialt experiment sedan 1971
Med 20 års mellanrum har jag besökt Pusher Street, Månefiskeren och området däromkring. Mest då som turistisk kuriositet. Trots att Fristaden Christiania ligger så nära Malmö kom jag först nu till insikt om hur lite jag egentligen visste och hur mycket det finns att upptäcka och
Med 20 års mellanrum har jag besökt Pusher Street, Månefiskeren och området däromkring. Mest då som turistisk kuriositet. Trots att Fristaden Christiania ligger så nära Malmö kom jag först nu till insikt om hur lite jag egentligen visste och hur mycket det finns att upptäcka och reflektera över.